Veckans avgasrörsfråga: Böja eller kapa?

Jag har alltså ett främre avgasrör som slutar i fel vinkel. Min första tanke var att böja till det, även om jag inte riktigt visste hur det skulle gå till (det borde inkludera värme och ett skruvstäd). Nu har goda råd inhämtats och tydligen är det svårt att böja till ett avgasrör med enkla medel utan att det spricker, eftersom godset är så tunt. Att fylla röret med sand minskar risken, men det känns inte så lockande ändå.

Så kom då förslaget av en enklare typ: Kapa bort en bit av det felvinklade röret och ersätt den kapade biten med en flexibel avgasslang. Dölätt. Men också en jobbig tanke att sätta vinkelslipen i ett helt nytt originalavgasrör…

Googlar man lite hittar man olika sorters flexibla avgaslösningar, dessutom i väldigt olika prisklasser. Först två billiga alternativ (vissa av er lär känna igen webbplatsen), sen lite dyrare grejer från Ferrita:

Flexibel avgasslang 2

Flexibelt skarvrör 2

ferrita

ferrita2

 

När man googlar vidare och börjar läsa på olika bilforum hittar man uttalanden som detta:

flexrör ska bara användas för att avlasta röret tex mellan motorn och katen på en fwd bil

annars duger det inte till något!

går det inte sönder så får man bulta samtliga ljudämpare i karossen för att man ska kunna få skiten att inte hamna i lägen där dom slår i mot karossen

lösningen är bara kostsam och gör inget lättare
man brukar kunna lösa det mesta med lite böjar och en svets

men också som detta:

Jag använder avgasslang, vilket är en helmetallisk slang som på ngt sätt är falsad ihop. Den trär man ovanpå rören och spänner fast med klämmor som ser ut som två U gjorda av rundjärn. Rundjärnen är ca 8 mm i diameter och det är alltså M8 mutter som man spänner med. Det bygger alltså radiellt ca 1mm (slang) + 8 mm rundjärn. Klämman kan vridas så att muttrarna inte bygger ngt nedåt.

Inte så snyggt, men det funkar. Man vinner dock inga utställningstävlingar med en sådan lösning.

Frågan är alltså: Böja eller kapa?

 

Lämna ett svar