Ska jag verkligen behöva lyfta motorn?

En heldag i garaget i syfte att byta oljepump förde mig exakt ingenstans. I alla fall om det är resultatet som räknas. Jag hade ju redan konstaterat att ett styrstag satt i vägen, så jag började med skruva loss hela fästet från ramen till styrstaget, för att slippa ta isär någon av kullederna. Det gjorde att jag kunde vinkla ner styrstaget såpass mycket att det borde gå att lirka ut oljetråget. Så här såg det ut:

2014-06-29 13.35.58

2014-06-29 14.41.40 cropSå, varmkörning av motorn och sedan urtappninng av 6 liter hyfsat ny olja. Den här gången tog jag även bort oljefiltret och lossade dräneringsbulten till oljefilterbehållaren – och det var bra, för det låg en hel massa otrevligt gegg där nere, som synes på bilden (när det rinner ut, efter att jag petat loss det med en skruvmejsel).

De många bultar och muttrar som höll tråget på plats var enkla nog att lossa, men oturligt nog var det lite slumpmässigt om det var muttern eller hela pinnbulten jag fick loss – och givetvis var jag tvungen att skruva ur de främre pinnbultarna med dubbelmuttrar också, för att kunna skjuta tråget bakåt.

Med detta gjort visade sig kåpan över koppling och det stora drevet till startmotorn sitta ivägen så den fick också lossas.

Och då gick det – nästan – att lirka ut tråget, men alltså inte tillräckligt. På bilden nedan syns den centimeter som drevet sticker ner för långt, och därmed blockerar tråget. Men jag kan faktiskt inte avgöra om det är styrstaget som hindrar – det är så långt ner jag kan få det utan att lossa några kulleder – eller om man faktiskt måste lyfta hela motorn för att bort oljetråget.

2014-06-29 19.51.20

Eftersom jag varken är lockad av eller har utrustning för att lyfta motorn försökte jag först lossa styrstaget från styrväxeln, men trots stenhårda hammarslag satt det helt enkelt fast (splines…). Så jag gjorde ett försök med en kulled, men trots demontering av allt som gick att demontera och lånade verktyg för just detta ändamål gick det inte att få isär. Om det beror på att jag inte förstod hur verktyget skulle användas eller om det faktiskt inte var gjort för Volgans väldiga dimensioner vet jag inte…

Det finns förvisso tre kulleder till att försöka med, men jag tvivlar på att någon av dem går lättare att få isär.

Så, efter sjutimmars geggande, bankande, dragande och skruvande står det nu en Volga i garaget som är tom på olja, har styrstaget delvis bortskruvat, ett oljetråg som löst vilar på en balk och framför allt – samma oljepump som förut. Fortsättning MÅSTE följa.

Lämna ett svar