Fortsatt topplocksrenovering

2015-04-12 14.35.47Det ÄR roligt att lära sig mer – i största allmänhet – och specifikt om hur en motor fungerar, är uppbyggd och hur man kan fixa den. Idag tillbringade jag sex timmar hos min Volgakamrat Magnus, som både har mer motorkunskap och fler verktyg än jag. Syftet var att fortsätta den motorrenovering jag påbörjat på grund av en sprucken topplockspackning. Vi började med att ta bort ventilfjädrarna med hjälp av specialverktyget på bilden här till höger, vilket gick tämligen smärtfritt. De ventiltätningar jag beställt visade sig endast passa hälften av ventilerna (avgas), eftersom ventilstyrningarna (de små rör som går genom toppen, och som ventilerna i sin tur glider igenom) var olika stora.

2015-04-12 18.18.57

Ventilstyrningarna tryckte vi sedan ut med hjälp av den behändiga hydraulpress Magnus har i villakällaren (bilden ovan). En av dem såg rätt märklig ut, och godset i toppen var något skadat, men inte värre än att det bör funka att bara trycka i en ny.

Eftersom det var en hel del glapp mellan ventilerna och ventilstyrningarna ska jag försöka hitta nya ventilstyrningar, vilket kräver en del efterforskning – Volgan har tillverkats med lite olika storlek och utförande på ventiler och styrningar.

Enligt listan jag skrev över reservdelar som följde med Volgan när jag köpte den har jag ”ett gäng ventiler” i förrådet, så jag ska rota igenom lådorna och ser om jag hittar en fräsch avgasventil – eftersom en av de i motorn var lite väl sliten/korroderad.

Lämna ett svar